Ez az első bejegyzésem, jujj, de izgi. Valami széppel kéne kezdeni, de persze nem megy.
Viszont egy
dolog már baromi régóta piszkál. Olvasok egy csomó gasztroblogot, a
papírformát is követem, vagyis belekukkantgatok a nyomtatott
sajtótermékek közül a gasztronómiával foglalkozókba, de nem igazán
tetszik az a vonal, hogy a menő konyhatündérek mintha egymást akarnák
túllicitálni, ki tud na ez aztán nagyon egyszerű és hatásos
felkiáltással állati bonyolult és ráadásul drága kaját kreálni. Értem
én a szándékot, hogy ne adjuk alább a színvonalat, nehogy paraszti
paprikáskrumplit közöljünk már az oldalunkon, de itt egyébként is erősen
keveredik a szezon a fazonnal, így manapság már csak az lehet autentikus
séf a saját konyhabútorai közé zárva, aki minimum articsókapürével
köríti a szopós borjú lábszárát. Egyes gasztrobloggerek --és itt most
nagyon, nagyon nagy tisztelet a kevés kivételnek! - nem is igyekszenek az
egyszerű pórnépnek, halandó dolgozónak való ételhez érni, mintha az
egyenesen a konyhaszagba rántaná le a magas gasztronómiai művészet
rózsaszín felhőjéről, hát fujj.
Mire is gondolok itt? Arra,
mikor egy egyébként 150-200 forintos főzőújság is úgy el van szállva
magától, hogy hétköznapi fogásnak nem tud mást kitalálni és ajánlgatni,
csak pfefferonis-konyakos kacsamájpástétomot,fürjtojássa l
töltött articsókaszívet, meg cékla-rizs-tofut gratinírozva. Ilyenkor
borul el az agyam, és szakad ki belőlem a keserves sóhaj, hogy az ilyet
zárnák be hóttáig a konyhába, had gratinírozzon céklát, míg meg nem
lilul. A már könyvet megjelentető gasztrobloggerek zöme szintén zenész,
és ami fájó, az amúgy még épeszű maradék is kezd felzárkózni a
kánonhoz. Ez van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése